Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
ByDanqer
Super Mod.
Super Mod.
ByDanqer


Cinsiyet : Erkek
Mesaj Sayısı : 158
Kayıt tarihi : 02/03/10
Yaş : 37
Nerden : HareketForum.Nett

5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları Empty
MesajKonu: 5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları   5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları EmptyCuma Mart 05, 2010 5:22 pm

Burun Hastalıkları
Saman nezlesi : Basit nezle ve saman nezlesi olmak üzere iki tür nezle söz ko¬nusu olabilir. Saman nezlesine buğday¬gillerin çiçektozları yolaçar. Buruna gi¬ren çiçektozları burunda alerjik bir tep¬ki doğurur. Bu bakımdan, teşhis, mayıs haziran aylarında, çoğu zaman bir kır gezintisinden sonra başgösteren gözyaşı akıntılı aksırık nöbetlerine dayanır.
Burun kanaması : Yerel bir tahriş ya da bir polip söz konusu değilse, bu kana¬manın nedenini genel durumda aramak gerekir. Burun kanaması örneğin yüksek tansiyondan ya da karaciğer sirozundan ileri gelebilir.
Kulak Hastalıkları
Sağırlık : işitme yeteneğinin az ya da çok yitirümesidir. Kulak yolunun kirle¬nip tıkanması gibi basit bir nedenden Heri gelebileceği gibi, bazen çok karmaşık nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu durumda, temel nedenler kulak yangısı, otoskleroz, damar bozuklukları, beslen¬me bozuklukları (azot eksikliği, şeker hastalığı), bulaşıcı hastalıklar (tifo, fren¬gi), zehirlenme, kafatası veya ses trav¬ması (örneğin kazancılarda görülen has¬talık), ya da sinirsel bir hastalık olabi¬lir.
Kulak yangısı : işitme organının yangılanmasıdır. Bu hastalığa streptokok, pnömokokgibi çeşitli bakteriler yolaçabilir. Genellikle bir burun ya da boğaz yangılanması sonucunda veya grip, kı¬zamık, kızıl gibi hastalıklar sırasında or¬taya çıkar. Dikkati çeken ilk belirtiler kulak ağrılarıdır. Bazen de bir irin akın¬tısı göze çarpabilir. Bu durumda, he¬men bir uzman doktora başvurmak ge¬rekir. Çünkü, süreğenleşme tehlikesinin dışında, daha başka birçok tehlikeler söz konusu olabilir, yavaş yavaş sağır¬laşma, mastoidit, menenjit, kulaktan yayılan genel hastalık durumu bu tehli¬kelerden bazılarıdır.
Göz hastalıkları
Görme merkezleri: Travmalar, kanama¬lar, beyin yumuşaması ve kafatası içi ur¬ları gibi nedenler görüş alanının sağ ya da sol yarısında görme yeteneğinin yiti¬rilmesine yolaçabilir. Böylece, hemiyanopsi adı verilen yarım körlük durumu ortaya çıkar. Bu bozukluk göz siniri körelmesi.
Son olarak da, acele bir müdahaleyi ge¬rektiren öbür hastalıkları kısaca sırasıyla hatırlatalım:
* Kaş çıbanları;
* flegmonlar, yılancık, göz zonası; göz kapağında arpacık;
* nezle kökenli irinli ya da yalancı zarlı konjonktivitler;
* gözyaşı kesesi çıbanı;
* sivilceli keratit, saydam tabaka ülse¬ri;
* iris yangılanması ve iridosiklit;
* ivegen glokom;
* göz yuvası flegmonu;
*kafatası travmaları.
Deri hastalıkları
Deri hastalıkları, ciltte görülen hastalıklar. Sayılmayacak kadar çok deri hastalığı vardır. Deri hastalıklarına genel olarak dermatoz, ilgili bilim dalına da Dermatoloji ismi verilir. Deri hastalıkları hakkında genel bir fikir edinebilmek için, kabaca birkaç bölüme ayırmak mümkündür.
Fiziki sebeplerle meydana gelen deri hastalıkları
Delici, kesici, ezici cisimlerin meydana getirdiği yaralar, yanıklar, soğuğa bağlı olan çatlaklar, kimyasal maddelerin tahrişine bağlı olarak ortaya çıkan yaralar bu grupta sayılabilir.
îzamik== Parazitlerin sebep olduğu deri hastalıkları== Bu grup hastalıkların başında uyuz, bitlenme ve çeşitli mantar hastalıkları gelmektedir. Ayrıca pire, tahtakurusu, kene gibi böceklerin ısırmalarından meydana gelen deri bozuklukları da bunlardan sayılabilir..
Mikroorganizmaların sebep olduğu deri hastalıkları
Bu organizmalar genellikle deri iltihaplanmalarına yol açar. Mikroorganizmalar derideki herhangi bir bozukluğun üzerine kolayca yerleşebilirler. Yaralar, yanıklar, uyuz, böceklerin ısırdıkları yerler, egzemalar ve uçuklar kolayca iltihaplanabilirler. Deri iltihaplarına dermatit de denir. Mikroorganizmaların yol açtığı hastalıklardan olan cüzzam, deri veremi ve frengide ise yukarıdaki bahsedilen iltihaplanmaların dışında bir mekanizma söz konusudur. Bunlar bu yüzden spesifik iltihaplar veya spesifik enfeksiyonlar grubu olarak adlandırılmıştır.
DİL HASTALIKLARI
Boğazın tabanına bağlı olarak hareket edebilen, adeleden oiuşmuş bir organdır. En önemli görevleri, çiğnemeye yardımcı olmak, besini yutmak, tad almak ve konuş¬ma fonksiyonunu sağlamaktır. Tad alma kabarcıkları, dilin her iki yanın¬da bulunur. Bunlara papilla da denir. Di-lin üzerinde, ağzın bitiştiği yerde ve gırt¬lakta da bulunurlar. Ince bir zar, dilin alt yüzeyini, ağzın tabanına bağlar. Frenilum da denen bu bağ bazen çok kısa olur ve çocuğun peltek konuşmasına yol acar. Basit bir operasyonla bu durum küçük yaşlarda giderilebilir.
Normal olarak dilin rengi pembemsi beyaz, nemli ve temizdir. Dilin kuru olması, koyu renk alması, üzerinde tüy bulunması, has¬talık belirtisi sayılır, insanı rahatsız eden şikâyetlerden biri de dildeki yanma ve acı duygusudur.
Kızıl hastalığında, dil şişer, üzerinde kü¬çük kabarcıklar belirir ve parlak, kırmızı bir renk alır. Bu görünüm çileğe benzedi¬ğinden çilek dili adı verilir.
Dilin mikropla, mantarlar ve virüslerle eh-fekte olmasına veya sivri ve çarpık dişler yüzünden iltihaplanmasına glossit denir. –
Dil yanması çoğunlukla sindirim sistemin¬deki bozuklukla ilgilidir. Bu durumda, sin¬dirim sistemi şikâyetlerini gözden geçir¬mek üzere doktora gitmek faydalıdır.
Bazı vakalarda dildeki yanmanın ve yara¬ların, dişlere dolgu yapılması sonucu or¬taya çıktığı anlaşılmıştır. Dolgu yerindeki elektrik potansiyelinin farklı olması bu du¬rumu doğurur.
Bazen dilin yüzeyi, düzgünlüğünü yitirip girinti çıkıntılarla dolabilir. Bu duruma coğrafya dili denir. Bulaşıcı değildir. Ba¬sit antiseptiklerle, ağız yıkamayla, vitamin bakımından zengin, demir ve karaciğer gi¬bi kansızlığa karşı maddeler içeren besin ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Papillaların aşırı uzayarak küçük siyah kıllar şeklini almasına siyah kıllı dil (Lingua nigra pilosa) denmektedir. Sebep olarak bazı mantarlar, mikroplar ve antibiotikler gösterilmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
oXo
Site Organizer
Site Organizer
oXo


Cinsiyet : Erkek
Mesaj Sayısı : 317
Kayıt tarihi : 01/03/10
Yaş : 34
Nerden : HareketForum.NET

5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları Empty
MesajKonu: Geri: 5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları   5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları EmptySalı Mart 09, 2010 6:21 pm

Güzel Paylaşım
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://www4.forumburkina.com
 
5 Duyu Organımız Ve Hastalıkları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 5 duyu organımız hakkında bilgi
» 5 Duyu Organımızın Hastalıkları
» Çocuk Hastalıkları
» Göğüs hastalıkları
» Dahiliye (İç Hastalıkları) Nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Tüm Dersler :: Fen ve Teknoloji-
Buraya geçin: